RPB Natuurlijk vrij van pijn (1)

 

Bij pijn grijpt men vaak naar pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen. Maar wist u dat symptoombestrijding echt niet nodig is? En dat pijn bij voorkeur natuurlijk behandeld wordt met voeding, aangevuld met vitamine D, tryptofaan, Salix alba, PEA of curcumine?

 

De zaal was gevuld met gelouterde pijnbehandelaars, maar ook opstartende therapeuten met een gezonde interesse voor pijn waren naar Ridderkerk gekomen. Het bewijst maar weer eens hoe relevant het onderwerp is in de hedendaagse praktijk.

 

Wat is er aan de hand? Uw cliënt pakt vaak zonder nadenken synthetische pijnstillers zoals paracetamol en aspirine. De mens denkt immers graag in hapklare oplossingen. Door de symptomen te onderdrukken lijkt het probleem verdwenen en kunnen we verder met ons drukke leven. Totdat de pijn de pijnstillers onherroepelijk begint te overstemmen. En dan liggen de zwaardere middelen voor de hand.

 

Dat is een hapklare oplossing te ver, daar mag geen twijfel over bestaan. Zoals met veel aandoeningen en symptomen ligt de kern van de problematiek in voeding en levensstijl, niets nieuws onder de zon. Maar wat wel interessant is, is dat vitamine D en tryptofaan via de serotoninestofwisseling eraan bijdragen dat de pijngevoeligheid omlaag gaat. Dit werd natuurlijk uitgebreid besproken.

 

En ontstekingen spelen vrijwel altijd een rol bij het ontstaan van pijn. Vaak worden die veroorzaakt door de enorme hoeveelheden arachidonzuur die uw cliënt via de voeding binnenkrijgt. Dit veroorzaakt een overdaad aan ongunstige prostaglandines die uiteindelijk zorgen voor een chronische, moeilijk oplosbare ontsteking. En de kenmerken van een ontsteking zijn roodheid, gezwollenheid, warmte en… pijn. Moeten we dan maar helemaal stoppen met arachidonzuur?

 

“Omega-6 is niet voor niets een essentieel vetzuur”, zegt Margo. “In grote hoeveelheden is het ontstekingsbevorderend, maar wanneer het in de goede verhouding met omega-3 wordt genomen, is het effect juist tegenovergesteld. Dan worden resolvinen aangemaakt, interessante stofjes die ervoor zorgen dat de ontsteking – en dus ook de pijn – sterk afneemt.”

 

En PEA dan? Palmitoylethanolamide blijkt een interessante natuurlijke pijn- en ontstekingsremmer, die zeker in het begin van de voedingsinterventie mooie resultaten geeft. Deze stof wordt door het lichaam zelf aangemaakt in reactie op pijnsignalen. Het werkt celbeschermend, pijnstillend én ontstekingsremmend. Bijwerkingen zijn er niet, want het lichaam herkent de stof als 100% lichaamseigen. En daarom is het ook zo enorm breed inzetbaar.